USA 2008 – Voetbal en de Black Hills

De Oranjekoorts is hier ook doorgekomen. Zo erg dat we zelfs moeite hebben gedaan om Nederland-Frankrijk live te kunnen meemaken in Deadwood, South-Dakota. Een oud goudzoekers vrijstaatje in de Black Hills, waar nu nog steeds aparte regels gelden en er een flink aantal casino’s zijn. Wij hebben natuurlijk ook gegokt en $40 gewonnen! Kassa! Naast het gokken hebben we Mount Rushmore, Crazy Horse Memorial, het mooie Custer State Park en het dorpje Hot Springs bezocht.

Okay, hier is de situatie van de Oranjekoorts in de USA. We zaten op 13 juni te kijken naar Old Faithfull in Yellowstone toen de sms-jes van Hans met tussenstanden Nederland-Italië binnenkwamen. Even later schreeuwde een passant vanuit het niets “3-0” tegen ons. Hij had ons Nederlands horen praten en kon eindelijk zijn vreugde delen. Bevangen door het virus zocht Remco (een zoekspecialist, dus een makkie ;-)) meteen uit of het in de USA werd uitgezonden en ja hoor: ESPN2 (beschikbaar bij de meeste motels). Dus meteen voor twee nachten een motel geboekt in Deadwood en samen naar Nederland-Frankrijk gekeken. Na de 4-1 knaller en vier hartkloppingen verder, konden we samen onze USA reis weer vervolgen.

 

Naast ons eigen chauvinistische feestje, hebben we ook dat van de Amerikanen mogen proeven bij Mount Rushmore. Eén van de bekende symbolen van de USA in de wereld: de hoofden van presidenten Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln in de berg. Het meest bijzondere aan dit bezoek was dat er op een gegeven moment enkele militairen kwamen kijken. En zij werden openlijk aangesproken en bedankt door Amerikaanse burgers. Iets wat in Nederland nooit zou gebeuren. 

Voor Amerikanen lijkt dit een positieve trots op hun land. Het leger, de vlag en het volkslied verbindt hier al die afzonderlijke staten die pas 100 jaar met z’n vijftigen bij elkaar zijn. Europa bestaat daarentegen uit landen die tot voor kort elkaar het liefst met de grond gelijk wilde maken en daarom is nationalisme voor ons negatief.

Natuurlijk denken indianen in de USA er anders over. Op 15 juni spraken we een Sioux vrouw hierover bij Wounded Knee. Zij vertelde dat hun gebied de Black Hills illegaal door de blanken is ingenomen en dat het Hooggerechtshof hen hierbij in het gelijk heeft gesteld in 1980. Zij wilden het gebied niet verkopen, terwijl de blanken het wel gekocht hebben en het geld op een rekening rente staat te trekken. Het hele gebied dat wij in 4 dagen bezochten (van de Badlands tot nog voorbij Devil’s Tower) is dus gewoon hun eigendom. Nu is het dus wachten totdat de 7 volken van de Sioux dit gebied gaan opeisen. Ik hoop voor hen dat ze het doen.

De Black Hills hebben we bezocht in twee dagen tijd (13-14 juni). Ze hebben afwisselende landschappen van lage bergjes, bos en weides. Het Custer State Park was de moeite waard. Zelfs na de verwennerij van Yellowstone, waren de bizons, pronghorn antilope, prairie dogs, rondtrekkende ezels en een geschrokken rode eekhoorn nog erg mooi om te zien. Ook de meren en een trail die we gewandeld hebben bevielen erg goed. Het weer was bovendien flink beter met zon en 25 graden, dus eindelijk konden de witte beentjes in de zon!

Uiteindelijk zijn we doorgereden naar Hot Springs, om daar nog de mammoeten fossielen te bekijken. Helaas konden onze hersenen niet helemaal verwerken dat de daar liggende botten echt tientallen miljoenen jaren oud waren. Toch was het erg interessant.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.