Ikea’s Anna liegt tegen ons over FSC hout in tuinmeubelen

Martine en ik waren vorige week op zoek naar een bankje voor onze tuin die deze lente zo mooi opbloeit. Haar keuze viel op een tuinbankje van Ikea. Mij maakt het niet zoveel uit, zolang het hout maar niet uit oerwouden komt die worden gekapt. En bijvoorbeeld is gemaakt van FSC hout. Op de site van Ikea stond geen FSC keurmerk, dus Martine raadpleegt Ikea’s virtuele en chat assistent Anna. Wat blijkt? Tijdens deze chat sessie worden we voorgelogen dat alle Ikea tuinmeubelen van FSC hout zijn, wat niet zo blijkt te zijn. Schande! Ten eerste vanwege de hele slechte marketing, ten tweede vanwege de kap van regenwouden die Ikea hiermee mogelijk maakt.

Chat sessie met Ikea’s Anna
Tijdens de chat sessie verzekert de Ikea medewerker ons dat al het gebruikte hout van de Ikea tuinmeubelen verantwoord geproduceerd is. Eerst komt diegene niet op de naam, maar later noemt deze persoon het FSC keurmerk. Een paar dagen later vinden we in de Ikea vestiging Duiven het keurmerk nergens. Ik zoek het nog eens op op mijn iPhone en Martine vraagt het een winkelmedewerker. Wat blijkt? Ikea’s tuinmeubelen hebben geen FSC keurmerk! De winkelmedewerker van Ikea bevestigt dit. Ondertussen heeft Ikea’s online chatservice ons wel vals voorgelicht.

Valse voorlichting Ikea over tuinmeubelen in 2008
Milieudefensie heeft Ikea al in 2008 gedreigd met gerechtelijke stappen als zij niet zou stoppen met deze valse voorlichting. Voor houtproductie t.b.v. Ikea’s tuinmeubelen wordt kennelijk regenwoud in Vietnam gekapt. Een hele slechte beurt van Ikea dat ze ons hierover verkeerd inlichten. En nog slechter dat zij de kap van tropisch regenwoud en verwoesting van flora en fauna stimuleren met hun tuinmeubelen. Schaam je diep, Ikea!

3 gedachten over “Ikea’s Anna liegt tegen ons over FSC hout in tuinmeubelen”

  1. Hoi Remco, Heel mooi dat je gaat voor duurzaam hout. Dat zouden meer mensen EN bedrijven in Nederland moeten doen. IKEA heeft trouwens wel twee sets tuinmeubelen met FSC keurmerk dit jaar. Dat is voor het eerst en is dus een stapje voorwaarts. De overige meubelen zijn inderdaad nog niet gecertificeerd voor duurzaam bosbeheer.
    Met groet, Danielle van Oijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.